Direct naar hoofdinhoud
Gepubliceerd op

Marzanna Gintowt (47) heeft in januari 2019 de opleiding Ervaringsdeskundige Generatiearmoede en Sociale Uitsluiting in Veendam afgerond. Ze is aan de slag gegaan bij Sociaal Werk Oldambt in een heel veelzijdige baan; ze werkt als dorpsondersteuner in Westerlee, persoonlijk begeleider, ‘vraagbaak’ in de Boschpoort en op een aantal basisscholen in Nieuweschans, Finsterwolde, Winschoten en Beerta.

We zijn benieuwd hoe Marzanna terugkijkt op de opleiding en bezoeken haar daarom op haar werk!

Is er door de opleiding veel veranderd?

De opleiding heeft echt voor een ommekeer gezorgd. Ik ben in Polen opgegroeid, in Gorzów Wielkopolski, en heb daar twee opleidingen gedaan: een technische- en een financiële opleiding. In 2000 ben ik naar Nederland gekomen, hier ben ik getrouwd en heb ik kinderen gekregen. Door een scheiding kwam ik in de bijstand terecht. In die periode zette ik altijd een masker op als ik buiten de deur kwam. Ik zei altijd dat het goed ging met me. Anders kreeg ik te veel vragen, daar had ik geen zin in omdat niemand mocht weten hoe ik me echt voelde. Gelukkig heb ik veel steun gekregen van de consulent van de sociale dienst. Zij heeft me ook op het spoor van deze opleiding gezet. Ik ben haar daar heel dankbaar voor, omdat mijn leven dankzij deze opleiding is veranderd.

Dankzij deze opleiding begon ik mijzelf weer te waarderen. Het was mijn eigen herstelproces.

Ik vond het heel erg om van een uitkering te moeten leven en dacht: ‘wat kan ik hier nog bereiken?’ Ik schaamde me en mijn wereld werd steeds kleiner. Voor mij gevoel was ik geen goed voorbeeld voor mijn kinderen en ik vond het heel erg dat ik ze niet kon geven wat ze verdienden. Dankzij deze opleiding begon ik mijzelf weer te waarderen. Het was mijn eigen herstelproces. Ik had zelf niet door hoe sterk ik eigenlijk was om alles hoe dan ook voor elkaar te kunnen krijgen. Ik heb geleerd hoe je de ellende moet omzetten in kracht en hoe ik die kennis kan inzetten voor het herstelproces van mijn cliënten. Ik kan er nu op terugkijken en denk dan: ‘wie had dat gedacht! Ik heb dit allemaal voor elkaar gekregen en ik mag trots zijn op mijzelf!’

Waar heb je het meeste aan gehad?

Dat was toch het eerste half jaar; toen we elkaar onze levensverhalen vertelden. Iedereen in de groep heeft veel meegemaakt en door het begrip voor elkaar, vormde zich een heel hechte groep. Juist de methodiek over ervaringsdeskundigheid was van veel waarde. Je bent het zelf aan het verwerken, maar je leert het ook professioneel toepassen. Aangezien we al veel levenservaring hadden, ga je anders denken bijvoorbeeld over welke waarden belangrijk zijn in het leven.

Binnenkort heb ik vakantie, ik zal het werk dan heel erg missen!

Hoe ziet je leven er nu uit?

Ik werk 32 uur per week. Vanaf de eerste dag voel ik me hier heel erg welkom. Als ervaringsdeskundige heb ik een aanvullende rol in het team. We hebben teamoverleg, maar ik doe ook veel individuele begeleiding. Ik kan mijn tijd zelf indelen, dus ik kan echt de tijd nemen voor mensen. Ik ga op huisbezoek of komen mensen naar mij toe.

Vaak komen ze met een kleine vraag, maar omdat ze merken dat ik echt goed luister, vertellen ze steeds meer. In Westerlee hebben we een huiskamer; iedereen is daar welkom voor een kop koffie. Er zijn mensen die iets nodig hebben en mensen die wat willen doen. Ik knoop dat aan elkaar. Maar ik vraag ook fondsen aan of bijzondere bijstand. Er is van alles mogelijk. Binnenkort heb ik vakantie, ik zal het werk dan heel erg missen!

Wat is de meerwaarde van een ervaringsdeskundige?

Nu ik werk heb als ervaringsdeskundige, weet ik hoe het voelt om aan de andere kant van het bureau zitten! Ik weet zo goed wat mensen meegemaakt hebben, ik kan heel gemakkelijk contact krijgen met hen. Ik ben dan een luisterend oor. Écht luisteren, zonder te oordelen. Ik heb energie en handvatten gekregen om verder te gaan en nu geef ik het door aan mijn cliënten.

Zou je dit werk aan anderen aanraden?

Als je je eigen leven weer glans wilt geven en als je wat voor mensen die in armoede leven, wilt betekenen dan is het zeker een aanrader om contact op te nemen met Sterk uit Armoede!