Direct naar hoofdinhoud
Gepubliceerd op

Op woensdagavond 17 april om 23.00 schoof een van onze ervaringsdeskundigen, Selima Renes, aan bij het BNN/VARA programma Pauw. Samen met een aantal andere ervaringsdeskundigen en Prinses Laurentien werd in deze aflevering gesproken over kinderarmoede.

We zijn ontzettend trots op de belangrijke bijdrage die Selima, samen met de andere ervaringsdeskundigen en Prinses Laurentien op deze avond hebben gegeven.

Klik op de afbeelding om de hele aflevering te zien

In het kader van de alliantie Kinderarmoede, waar Sterk Uit Armoede zich bij aangesloten heeft, willen wij een einde maken aan kinderarmoede in Nederland. Prinses Laurentien, ook verbonden aan deze alliantie, vertelt hierover bij Pauw.

Hieronder volgt een samenvatting van de aflevering en de belangrijke bijdrage die Selima heeft gegeven:

‘Eigenlijk is het allemaal pleisterplakken’, zegt Selima Renes nadat Jeroen Pauw met Prinses Laurentien een paar initiatieven heeft opgesomd die kinderarmoede in Nederland moeten bestrijden. Het probleem kinderarmoede is in Nederland groot: bijna 400.000 kinderen en jongeren groeien op in armoede. Eén op de negen kinderen gaat met honger naar school, of heeft geen geld voor sporten of kleding. Moeten we ze eten, sportlessen of kleren geven; wordt daarmee iets opgelost?

Dan komen we bij de pleister van Selima. Ze is ervaringsdeskundige op het gebied van armoede: haar ouders hadden geen geld voor vaste lasten, want ze waren drugsverslaafd. ‘Ik merkte op de basisschool dat het er bij ons thuis anders aan toeging dan bij een ander. Ik durfde geen vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis te nemen. Dat gaf wel schaamte.’

Voor haar vijf kinderen wil ze een ander leven, ook al is zij óók arm. ‘Ik probeer juist niet de situatie te creëren waar ik vroeger zelf in heb gezeten. En daar doe ik het ook voor, om steeds maar een stapje verder te komen. Ik heb écht in armoede gezeten, bij mijn jongens wil ik alleen maar dat ze verder komen dan ik.’

Tunnelvisie

De systeemverandering die nodig is, zal niet iedere arme ouder onderkennen. Selima: ‘Sommige ouders die zo arm leven, hebben dat beeld helemaal niet. Want zij zitten in een tunnelvisie, zij kunnen helemaal niet zo ver vooruit denken.’ Eline, ook ervaringsdeskundige: ‘Want je bent eigenlijk dag na dag aan het overleven. Iedere dag ben je aan het onderzoeken: welke rekening betaal ik deze maand en welke kan ik nog even laten liggen tot een aanmaning?’

Na afloop van de aflevering spraken we Selima, die ondanks de onvergetelijke ervaring graag nog iets meer de diepte in was gegaan. ‘We hebben het probleem van kinderarmoede wel besproken, maar het heeft niet genoeg aandacht gekregen.’ Volgens haar kan de oplossing namelijk alleen gevonden worden door te kijken naar structurele veranderingen. Helaas was er tijdens de aflevering niet genoeg tijd om daar met de tafelgasten over te discussiëren. Desondanks kijkt ze, net als ons allemaal, terug op een bijzondere avond.

Helpt U de bestaanszekerheid van Sterk uit Armoede te verstevigen? Doneer!Lees hier meer