Direct naar hoofdinhoud
Gepubliceerd op

Succes op het werk!
Verheugd kunnen we mededelen dat er inmiddels vele ervaringsdeskundigen aan het werk zijn. Steeds meer bedrijven, instellingen en gemeenten erkennen dat een ervaringsdeskundige meerwaarde heeft voor hun organisatie.

Sterk uit Armoede zet zich doorlopend in om samen met ervaringsdeskundigen, bedrijven en overheden banen te creëren die gericht zijn op de gelijkwaardigheid tussen professionals en ervaringsdeskundigen en die daarmee de mogelijkheden van de ‘professionals’ versterken.

De cijfers

We hebben 44 ervaringsdeskundigen opgeleid in de provincies Groningen en Drenthe. 45.5% heeft inmiddels een betaalde baan. 22,7% heeft een vrijwilligers baan en er zijn 18,2% werkzoekenden. 13,6% heeft een ander pad gekozen.

90% van alle opgeleide ervaringsdeskundigen komen uit een langdurige situatie van werkloosheid en uitzichtloosheid. Door deze mensen op te leiden is 80% van de mensen geactiveerd, empowered en hebben zelf de regie weer in handen. Het vrijwilligerswerk wat mensen doen is door een groot gedeelte zelf gekozen, of de desbetreffende gemeente heeft nog niet de middelen om een betaalde baan voor de ervaringsdeskundige te creëren. De mensen die een ander pad hebben gekozen studeren soms door of gaan werken in een andere sector.

We zijn ontzettend blij met deze cijfers, want het betekent dat de ervaringsdeskundigen langzamerhand meer terrein winnen en dat organisaties en overheden de inzet van ervaringsdeskundigen noodzakelijk gaan vinden. Met degenen die nog geen werk hebben, zijn we samen met gemeenten hard aan het werk om een plek voor ze te vinden.

De response die we van collega’s en werkgevers krijgen is erg positief. Hieronder een aantal quotes uit het werkveld:

Onze medewerkers zijn zich beter bewust van mechanismen van de klant en hun eigen gedrag.

De ervaringsdeskundige wist echt contact te maken met onze klant.

Zonder de ervaringsdeskundigen zou deze uithuiszetting niet voorkomen kunnen worden.

Dit nieuwe beleid was niet tot stand gekomen zonder de inzichten en input van de ervaringsdeskundigen.

Ik ben me bewuster geworden van de psychische gevolgen van armoede.

Helpt U de bestaanszekerheid van Sterk uit Armoede te verstevigen? Doneer!Lees hier meer