Geldzorgen zijn zo ongeveer het laatste taboe in Nederland. Maar waarom eigenlijk? Als we geldzorgen op tijd bespreekbaar maken kun je veel problemen voorkomen. Het is deze gedachte die aan de basis ligt van het project Preventie van Geldzorgen. Hiermee willen we gemeenten en organisaties helpen om meer mensen met geldzorgen eerder te bereiken. Dat doen we samen met Divosa, Vereniging Humanitas, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Pharos en Sociaal Werk Nederland.
Een goede gezondheid is een groot goed. Niet alleen fysiek en mentaal, maar ook financieel. Daarom is het zo belangrijk dat mensen op tijd aan de bel te trekken bij financiële problemen. Maar zo gaat het helaas niet altijd in de praktijk. Mensen met (beginnende) geldzorgen, armoede en schulden vermijden (om verschillende redenen) de formele financiële hulpverlening of weten de weg niet te vinden. Omgekeerd is het voor professionals die met veel mensen in aanraking komen, zoals huisartsen, vaak lastig om geldzorgen te herkennen en bespreekbaar te maken.
Trainingen
Met het programma Preventie van Geldzorgen willen we dat veranderen. We willen dat het normaal wordt om over geldstress te praten. Hoe eerder, hoe beter, want dan kun je kleine problemen klein houden. Daarom gaan we in vijfendertig gemeenten en gebieden trainingen geven aan ervaringsdeskundigen en sleutelpersonen zodat zij gezamenlijk meer impact maken in systeemverandering, in het signaleren van geldzorgen en in het normaliseren van het gesprek over geldzorgen. In de trainingen leren zij hoe ze hun ervaringskennis kunnen aanwenden om mensen met geldzorgen eerder te bereiken en te helpen. Met hun inzichten en ervaringen kunnen gemeenten en uitvoerders een brug slaan met inwoners met geldproblemen en het perspectief van deze mensen meenemen in hun oplossingen en beleid.
Wat bieden we aan?
- Een gratis16 daagse training (verspreid over drie maanden) tot ervaringsdeskundige in Utrecht (incl. reiskosten en lunch)
- Coaching van opgeleide ervaringsdeskundigen na afloop van de training gedurende een jaar.
Op maat per gebied:
- Advisering vooraf over de visie en strategie, hoe de inzet van de ervaringsdeskundige(n) vorm te geven;
- Advisering vooraf over het vinden van de juiste sleutelpersonen/ervaringsdeskundigen;
- Begeleiding tijdens de uitvoering;
- Nazorg: advisering op verdere borging en de juiste randvoorwaarden daarvoor.
Planning
De kerntraining Ervaringsdeskundige Armoede & Sociale uitsluiting start op 7 mei en loopt tot en met 3 juli. Op 21 en 27 juni is de training Sleutelpersonen op geldzorgen.
Wilt u meer weten over dit project? Of wilt u zich als gemeente of organisatie aanmelden? Neem dan contact op met één van de onderstaande contactpersonen. Zij helpen u graag verder!
• Anna Hiemstra (aanmelden/vragen traject)
• Margreet Dijkstra (aanmelden/vragen traject)
• Alex Schepel (vragen over training)
• Lilith Smidts-Lefever (vragen over training)
• Inge Goorts (sleutelpersonen; vragen over training)
• Jennifer Vreeken, Jitty Runia, Monique Schoenmakers, Hanneke van Zoest (vragen over kansrijke start & geldzorgen).